Myoma uteri, doğurganlık yaşlarında görülen ve uterusun kas tabakasından gelişen sıklıkla iyi huylu bir tümördür. Hiç bir belirti vermeyebilirler. En sık görülen semptomlar: Yoğun adet kanamaları, adet kanamalarının bir haftadan uzun sürmesi, alt karın bölgesi/pelviste basınç hissi ve ağrı, sık idrar yapma, mesane boşalmasında güçlük, kabızlık, nadiren ani başlayan ağrılar. Anatomik yerleşim yerlerine ve büyüklüklerine göre farklı belirti ve bulgu verirler. Rahim iç boşluğuna doğru gelişen submuköz myomlar ve intramural myomlar kanama problemlerine yol açarlar. Bazen adet kanamalarında uzama ve yoğun kanamalar görülebildiği gibi adet dışı dönemlerde de kanamalar görülebilir. Yine rahmi çok büyüten myomlar ve rahim dışından gelişen myomlar karın içindeki komşu organ ve oluşumlara baskı yaparak buna bağlı belirtiler verirler. Bası semptomları komşu organ mesaneye ait olabileceği gibi rektum ve kalın barsak basısına bağlı şikayetler ve sinir basısına bağlı şikayetler şeklinde görülebilir.
Myomlar yerleşim yerlerine göre farklı semptom ve bulguların ortaya çıkmasına neden olurlar. Oluşma nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Genetik faktörler/ailevî eğilim, estrojen ve progesteron hormonları ve bazı büyüme faktörleri sorumlu tutulmaktadır
Tanı yöntemleri : Jinekolojik muayene, ultrasonografi, bazı vakalarda ise MR, histerosonografi, histerosalpingografi, histeroskopi Vaginal kanama (anormal uterus kanaması)
Tedavi : Semptom ve bulgu yoksa takip edilir. Tedavide bazı ilaçlar ve cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. GnRH kullanımı ile geçici olarak E2 ve P hormonlarının yapımının önlenmesi, Progesteron salgılayan RIA uygulanması, yoğun adet günlerinde tranexamic asit caps. kullanımı
Diğer yöntemler: A.uterina embolizasyonu, myolysis, myomektomi (H/S, L/S, L/T, R/S), endometrial ablasyon, histerektomi
Myoma uteri cerrahi tedavisinde en sık kullanılan yöntemler myomektomi ve histerektomidir. Myomektomi operasyonunda myom veya myomlar rahim (uterus) korunarak çıkartılır. Oysa ki, histerektomi operasyonunda myom veya myomlar uterus ile birlikte çıkarılır.

Abdominal histerektomi ameliyatı, çok sayıda myom

İç genital organlarda yer değişikliğine neden olan çok sayıda myoma uteri

Fundal subseröz myoma uteri

Ameliyatla çıkartılan myom PS

Farklı yerleşim gösteren myoma uteri; submukos, subseröz, intramural, saplı myomlar

Rahimde sarkma ile birlikte myom nedeniyle yapılan vaginal histerektomi ameliyatı ve patolojik specimeni

Embolizasyon girişimi ile beslenmesi engellenerek tedavi edilen myoma uteri